top of page
Search
  • Gothenburg Megagames

Hur maxar jag min megagame-upplevelse?


En grym megagame-upplevelse bygger på att du som spelare är proaktiv snarare än reaktiv. Det betyder att istället för att vänta på att spelet kommer till dig med utmaningar så får du utmana spelet. Det gör du genom att interagera med de andra spelarna. De mest intressanta händelserna i spelet är de du är med och skapar tillsammans med andra. Det är viktigt att förstå att ett megagame har ingen förutbestämd historia att följa eller givna huvudpersoner. Har du en mer reaktiv inställning kommer det fortfarande att hända saker så klart, men du kommer inte att känna att du är i spelets centrum. Du behöver alltså ta ett eget aktivt ansvar för din spelupplevelse. Den historia som skapas i spelet uppkommer genom att spelarna agerar med och mot varandra för att uppnå sina mål. Detta är en viktig skillnad mot många brädspel, rollspel och lajv. Improvisation och kreativ problemlösning är två mycket viktiga ingredienser. Du har din roll och spelets förutsättningar, men vad du gör med dem är helt upp till dig. Reglerna i spelet är där för att ge dig vägledning och stöd så att du kan genomföra handlingar som för historien framåt. Ett megagame definierar en startpunkt – vad som händer sedan är upp till dig och de andra spelarna.

Några viktiga tips:

  • Vänta inte - ta initiativ och få saker att hända!

  • Prata med de andra spelarna. Vital information finns utspridd i hela spelet.

  • Ta eget ansvar och försök skapa meningsfull interaktion med andra.

  • Vill du göra något specifikt som inte står i reglerna eller bryter mot dem så fråga Control hur du kan göra det.

Hur tar ett megagame slut?

Ett megagame skiljer sig från brädspel och rollspel genom har inte ett exakt antal rundor eller tydlig slutpunkt. Control bryter ofta när det är som intressantast och före utsatt tid. Ibland kan det kännas som att du inte ”hann spela klart” och därför låter Game Control dig eller ditt lag berätta om era planer under summeringen som följer efter spelet. Det är viktigt att förstå att det inte finns någon målgång och att det inte finns någon poängräkning. Alla lag har sina egna unika förutsättningar att lyckas med sina individuella mål.

Den bästa upplevelse får du om du följer dessa tips och riktlinjerna för ditt lag eller roll.


194 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page